بهترین متخصص ارتودنسی برای زیبا کردن لبخند و رفع مشکلات فک و دندان
انتخاب یک دکتر متخصص ارتودنسی ماهر و باتجربه تصمیمی بسیار مهم است، چرا که زیبایی لبخند و سلامت کلی دهان و دندان در گرو گزینش بهترین دکتر ارتودنسی برای سیم کشی دندان است که جز از طریق صرف زمان و جستجوی دقیق ممکن نیست. بنابراین باید پیش از اتخاذ هر گونه تصمیم در مورد این تخصص و مزایای مادام العمر آن اطلاع کافی کسب کنید. در گذشته انتخاب دکتر متخصص ارتودنسی مجرب کار نسبتاً سادهای بود. دندانپزشک عمومی، احتمالاً همان پزشکی که توصیه به انجام ارتودنسی خوب و مرتب کردن دندانها میکرد، متخصصی را معرفی مینمود. اما امروزه با توجه به تنوع روزافزون عملهای مرتب کردن دندانها و مواجهه با غیرمتخصصانی که ادعای آگاهی از روشهای ارتودنسی دندان را دارند، انتخاب دکتر متخصص مناسب میتواند واقعاً گیج کننده باشد. با توجه به این مسائل سعی میکنیم در این مقاله راهنماییهای مفیدی را برای انتخاب بهترین متخصص ارتودنسی سریع ارائه دهیم. ارتودنسی سریع یکی از راهکارهای نوین ارتودنسی است که در مقایسه با سیم کشی دندان معمول قدیمی دستیابی به اهداف یکسان را در زمان بسیار کمتر ممکن میسازد. ارتودنسی سریع در میان بزرگسالان به محبوبیت زیادی دست یافته است، چرا که به کمک این روش میتوان دندانها را نه طی چندین سال بلکه فقط ظرف چند ماه مرتب نمود.
فهرست مطالب
- 1 متخصص ارتودنسی کیست؟
- 2 تفاوت واقعی بین متخصص ارتودنسی و دندانپزشک چیست؟
- 3 چرا متخصصین ارتودنسی مرتب کردن دندان را پیشنهاد میکنند؟
- 4 برخی از علائمی که نیاز به بریس را نشان میدهد چیست؟
- 5 بهترین سن برای مراجعه به متخصص ارتودنسی چه موقع است؟
- 6 چرا مراجعه کودکان و نوجوانان به متخصص ارتودنسی خوب ضروری است؟
- 7 بزرگسالان چه زمانی به پزشک ارتودنسی مراجعه کنند؟
- 8 در طول معاینه اولیه ارتودنسی چه اتفاقی میافتد؟
- 9 پس از اینکه متخصص ارتودنسی تشخیص میدهد بریس مورد نیاز است گام بعدی چیست؟
- 10 درمان ارتودنسی چگونه عمل میکند؟
- 11 درمان ارتودنسی چه مدت طول میکشد؟
- 12 همکاری بیمار و دکتر ارتودنتیست برای رسیدن به نتیجه مطلوب
- 13 نکات مهم در انتخاب متخصص ارتودنسی
- 14 توصیههای بهترین متخصصین ارتودنسی ایران برای مراقبت از بریس دندان
متخصص ارتودنسی کیست؟
متخصص ارتودنسی دندانپزشکی است که برای تشخیص و درمان بی نظمی دندانها و صورت در بیماران آموزش تخصصی دیده است. یک متخصص ارتودنسی باید برای یک موسسه تایید شده توسط انجمن دندانپزشکی آمریکا، درخواست بدهد، پذیرفته و فارغ التحصیل شود. متخصصین ارتودنسی در طول آموزش خود، مهارتهای مورد نیاز برای مدیریت حرکت دندان (ارتودنسی) و هدایت رشد صورت (ارتوپدی) را میآموزد.
تفاوت واقعی بین متخصص ارتودنسی و دندانپزشک چیست؟
پس از فارغ التحصیلی، اکثر دانشجویان دندانپزشکی به طور مستقیم مشغول به کارهای عمومی دندانپزشکی میشوند، که انواع خدمات دندانپزشکی را که در دانشکده دندانپزشکی یاد گرفتهاند، ارائه میدهند. تعداد کمی از دانشجویان دندانپزشکی تصمیم میگیرند که در یک تخصص، مانند ارتودنسی مهارت پیدا کنند. دانش تخصصی مورد نیاز برای تشخیص پیچیده و درمان بیماران ارتودنسی مستلزم ۲-۳ سال آموزش طولانیتر است تا بتوانند صلاحیتهای لازم را کسب کنند. پس از اتمام رزیدنتی ارتودنسی، دندانپزشک در حوزه بریس و اینویزیلاین مهارت پیدا میکند. در آن زمان، تبدیل به یک متخصص ارتودنسی میشود و سطح تخصص آنها در بریس و اینویزیلاین مجموعه استاندارد مراقبت برای حرفهشان را شکل میدهد.
چرا متخصصین ارتودنسی مرتب کردن دندان را پیشنهاد میکنند؟
برخی از مزایای احتمالی ارتودنسی عبارتند از:
- لبخند جذاب تر
- کاهش نارضایتی از ظاهر خود در طول سالهای بحرانی رشد
- عملکرد بهتر دندانها
- افزایش احتمالی اعتماد به نفس
- افزایش توانایی تمیز کردن دندانها
- بهبود توزیع نیرو و سایش دندانها
- سلامت دراز مدت و بهتر دندانها و لثهها
- هدایت دائمی دندانها به موقعیتهای مطلوب تر
- کاهش خطر آسیب به دندانهای جلویی پیش آمده
- کمک به بهبود دیگر درمانهای دندانپزشکی
برخی از علائمی که نیاز به بریس را نشان میدهد چیست؟
- دندانهای جلویی بالا بیش از حد روی دندانهای پایین قرار میگیرند یا روی آنها سوار میشوند.
- دندانهای جلویی بالا هنگام روی هم قرار دادن دندانها، بیشتر دندانهای پایین را میپوشانند (بایت عمیق).
- دندانهای جلویی بالا در پشتو یا داخل دندانهای جلویی پایین قرار دارند (اندربایت).
- دندانهای فوقانی و پایینی هنگام بستن فک، روی هم قرار نمیگیرند (اپن بایت).
- شلوغی یا همپوشانی دندانها
- مرکز دندانهای بالایی و پایینی در یک خط نیست.
- عادتهای مکیدن انگشت یا شست که بعد از شش یا هفت سالگی ادامه مییابند.
- دشواری در جویدن
- سایش غیر یکنواخت یا بیش از حد دندانها
- فک پایین هنگام گاز گرفتن به یک طرف میرود.
- وجود فاصله بین دندانها
بهترین سن برای مراجعه به متخصص ارتودنسی چه موقع است؟
اگر میخواهید ظاهر و احساس رضایت از لبخند خود را بهبود ببخشید، هر سنی میتواند بهترین موقع باشد که به متخصص ارتودنسی مراجعه کنید. متخصصین ارتودنسی توصیه میکنند که کودکان برای اولین بار در سن هفت سالگی به یک متخصص ارتودنسی مراجعه کنند. با این حال، درمان ارتودنسی برای کودکان و نوجوانان منحصر به فرد نیست و تقریبا از هر پنج بیمار تحت ارتودنسی، یک نفر بالای سن ۲۱ سالگی این کار را انجام میدهد. بسته به این که شما در حال بررسی درمان برای خود یا برای یک کودک هستید، هر زمانی میتواند زمان مناسب برای مراجعه به متخصص ارتودنسی باشد.
چرا مراجعه کودکان و نوجوانان به متخصص ارتودنسی خوب ضروری است؟
لازم نیست قبل از مراجعه به متخصص ارتودنسی صبر کنید تا تمام دندانهای دائمی رویش پیدا کنند. بعضی از کودکان ممکن است دچار ناهمواری دندانها یا مشکلات رشد فک باشند که در سنین پایین قابل شناسایی است. بعضی از این مشکلات به بهترین وجه در سن پایین درمان میشوند، و از این طریق از یک مشکل جدی در آینده جلوگیری میشود، که استفاده از بریس در نوجوانی را به حداقل میرساند و یا حتی حذف میکند.
بزرگسالان چه زمانی به پزشک ارتودنسی مراجعه کنند؟
امروزه بیش از ۳۰٪ از بیماران ارتودنسی بالای ۱۸ سال دارند. تفاوت عمده بین درمان ارتودنسی کودکان و بزرگسالان این است که استخوانهای افراد بالغ دیگر در حال رشد نیستند. این بدان معنی است که درمان دندانهای بزرگسالان میتواند زمان بیشتری طول بکشد تا دندانها به موقعیت صحیح خود حرکت کنند. به طور کلی، درمان بزرگسالان بین ۱۸ تا ۳۰ ماه طول میکشد.
در طول معاینه اولیه ارتودنسی چه اتفاقی میافتد؟
متخصص ارتودنسی با انجام یک معاینه کامل سر، گردن و دندانها، نیاز خاص شما را ارزیابی میکند. او همچنین رشد صورت فرزند شما، فاصله بین دندانها، دندانهای اضافی یا از دست رفته را ارزیابی خواهد کرد. آنها همچنین به دنبال عاداتی مانند مکیدن انگشت شست و یا تراشیدن روی زبان هستند که ممکن است مانع رشد و نمو طبیعی شود. این مشکلات میتواند جهت گیری دندان و همچنین ظاهر صورت را تغییر دهد. برخی مشکلات فک به ارث برده میشوند و برخی دیگر اکتسابی هستند.
پس از اینکه متخصص ارتودنسی تشخیص میدهد بریس مورد نیاز است گام بعدی چیست؟
یک متخصص ارتودنسی مجموعهای از سوابق و مدارک ارتودنسی را برای تکمیل یک برنامه درمانی رسمی توصیه میکند. سوابق ارتودنسی شامل یک رادیوگرافی پانورامیک (اشعه ایکس از فک که تمام دندانها را روی یک فیلم نشان میدهد)، رادیوگرافی سفالومتریک (اشعه ایکس جانبی از فکها)، تست های تشخیصی (مدلهای گچی دندانهای فوقانی و پایینی) و عکسهای دیجیتال (تصاویر داخل دهان و تصاویر صورت و فک). پس از تکمیل سوابق، شما برای مشاوره نهایی مراجعه خواهید کرد.
درمان ارتودنسی چگونه عمل میکند؟
متخصصین ارتودنسی از فشار ثابت ملایم استفاده میکنند تا به تدریج دندانها را به موقعیتهای مناسب حرکت دهند. در صورت استفاده از بریس، براکتهایی که روی دندانها قرار میگیرند و آرچ وایرهایی که آنها را متصل میکنند، اجزاء اصلی هستند. هنگامی که آرچ وایر داخل براکت قرار میگیرد، تلاش میکند تا به شکل اصلی خود باز گردد. در حالی که این کار را انجام میدهد، فشاری را وارد میکند تا دندانها را به موقعیتهای جدید و ایده آل تر حرکت دهد. در صورت استفاده از اینویزیلاین، مجموعهای از الاینرها (که هر یک برای حرکت جزیی دندانها طراحی شدهاند) به آرامی دندانها را به موقعیتهای جدید خود منتقل میکنند.
درمان ارتودنسی چه مدت طول میکشد؟
زمان درمان بستگی به بیمار دارد. متوسط این زمان یک تا دو سال است. زمان درمان واقعی تحت تأثیر میزان رشد و شدت اصلاح مورد نیاز است. طول درمان همچنین بستگی به همکاری بیمار دارد. حفظ بهداشت دهان و دندان و پیگیری مراجعات منظم در حفظ زمان درمان طبق جدل برنامه ریزی شده، مهم هستند.
همکاری بیمار و دکتر ارتودنتیست برای رسیدن به نتیجه مطلوب
درمان ارتودنسی موفق، به همکاری بین بیمار و متخصص ارتودنسی نیاز دارد. این تیم با هم کار خواهند کرد تا هدف ایجاد شده در ابتدای درمان را تکمیل کنند. مسئولیت بیمار شامل مراقبت از دندانها، استفاده از کشهای لاستیکی، نگهدارندهها، هدگیر یا لوازم دیگر است که توسط متخصص ارتودنسی توصیه میشود. لوازم شکسته میتوانند طول مدت درمان را افزایش دهند و ممکن است بر نتیجه پرونده ارتودنسی تأثیر بگذارند. متخصص ارتودنسی، توصیههای حرفهای و معاینههای دهان را در فواصل چهار ماهه توصیه میکند. دندانپزشک عادی شما (نه متخصص ارتودنسی تان) این خدمات را ارائه میدهد.
نکات مهم در انتخاب متخصص ارتودنسی
چگونه متوجه شوید که دندانپزشک معالجتان متخصص ارتودنسی نیز هست؟
پاسخ بسیار ساده است، در کارت ویزیت اکثر پزشکان یا در مطبشان تخصصها ذکر میشود. به علاوه میتوانید صحت این موضوع را در وب سایت انجمن متخصصین ارتودنسی نیز بررسی کنید. البته به سادگی میتوانید با صراحت از منشی یا دستیار پزشک سوال کنید که آیا دکتر ارتودنسی در این زمینه تخصص دارد یا خیر.
آیا متخصص ارتودنسی انتخابی مشاور شما در زمینه ارتودنسی پیشگیری تجربه دارد؟
انجمن متخصصین ارتودنسی توصیه میکند تمام کودکان پیش از سن ۷ سالگی به متخصص ارتودنسی دندان کودکان مراجعه کنند تا وضعیت دندانهایشان مورد ارزیابی قرار بگیرد. اگر دندانپزشک یا حتی متخصص اطفال پیشنهاد کرده است که کودک خردسالتان را نزد دکتر متخصص ارتودنسی کودکان ببرید، پیش از هر اقدامی اطمینان حاصل کنید که متخصص انتخابی شما در زمینه درمان ارتودنسی کودکان نیز تجربه دارد و تمام بیماران وی بزرگسال و دارای دندان دائمی نیستند.
حدود ۵۰ درصد از متخصصین ارتودنسی درمان را تا زمان رویش دندانهای دائمی شروع نمیکنند. اگر دندانهای کودک به هم فشرده باشد، فک بالایی باریک باشد، کودک از راه دهان تنفس کند، عادت به مکیدن انگشت داشته باشد، مشکل آندر بایت یا اور بایت وجود داشته باشد، تمام این مشکلها را میتوان و باید با ارتودنسی زود هنگام و در زمان رشد کودک حل کرد. بطور کلی از درمان ارتودنسی کودکان معمولاً با اصطلاح ارتودنسی پیشگیری یاد میشود پس باز هم یادآور میشویم که حتماً مطمئن شوید که متخصص ارتودنسی در زمینه ارتودنسی پیشگیری تجربه داشته باشد.انجام ارتودنسی دندان کودکان میتواند باعث بهبود سبک زندگی و سلامتی بیشتر یک کودک شود.
آیا مطب متخصص ارتودنسی به پیشرفتهترین فنآوری مجهز است؟
مطب پیشرفتهتر و به روزتر بیانگر صرف هزینه ارتودنسی دندان و زمان بیشتر برای به روز نگه داشتن مطب و آگاهتر بودن پزشک ارتودنسی با دانش نوین است. بنابراین سعی کنید متخصصی آگاه از علم روز را انتخاب کنید، چون هنگام تقبل هزینه ارتودنسی با جدیدترین بریسها و سیمها روند درمان کوتاهتر میشود و بیمار متحمل ناراحتی کمتری میگردد. به لطف بریسهای فلزی کوچکتر و بریس های ارتودنسی سرامیکی شفاف روزهای دندانهای به هم فشرده و غیرطبیعی سپری شده است. بریس های شفاف ارتودنسی نتایج بهتری را با صرف زمان کمتر در مطب دکتر متخصص ارتودنسی به دست میدهند. اگر انجام درمان ارتودنسی و تقبل هزینه ارتودنسی را در نظر گرفته باشید، ممکن است تمام انواع روشهای ارتودنسی را بررسی کرده و در نهایت تصمیم به درمان گرفتهاید. زمانی که یک بیمار تصمیم به انجام این روش میگیرد، میتواند روش قدیمی (بریسهای فلزی) یا پلاک ارتودنسی متحرک و یا بریسهای شفاف سرامیکی را برای دندانهای خود انتخاب کند. تقبل هزینه ارتودنسی سرامیکی یا شفاف (که همرنگ دندان یا بیرنگ هستند) بهترین گزینهی درمان برای زمانی هستند که اولویت بیمار زیبایی است. هنگامی که بیمار بخواهد با تقبل هزینه صاف کردن دندان ، دندانهای خود را مرتب کند و در عین حال نمیخواهد که ظاهر لبخند وی مخدوش شود، میتواند بریس های شفاف ارتودنسی را انتخاب کند. رنگ بریسها به خوبی پنهان هستند بطوری که بیماران در طول دورهی درمان نیازی به تحمل فلز در دهان خود ندارند. ممکن است برخی معایب وجود داشته باشد اما برای آنهایی که اولویتشان زیبایی است، چشمپوشی کردن از این معایب آسان نیست.
چگونه متوجه شوید متخصص ارتودنسی از تجربه کافی در زمینه بهرهگیری از ارتودنسی نامرئی برخوردار است؟
اکثر متخصصین ارتودنسی نامرئی را در فهرست تخصصهای خود قرار میدهند، اما در حقیقت تعداد انگشت شماری از آنان میتوانند در عمل این درمان را ارائه دهند. اکثر متخصصین استفاده از بریس و سیم کشی دندان را آموزش دیدهاند و دوره تکمیلی اختصاص یافته به ارتودنسی نامرئی را سپری نکردهاند.
در ارتودنسی نامرئی از پلاکهای ارتودنسی متحرک شفافی استفاده میشود که باید ۲۲ ساعت در روز در دهان باشد. هر ۲ هفته یک بار پلاک عوض میشود و به تدریج دندانها حرکت میکند تا در نهایت در موقعیت مطلوب قرار بگیرد. در مقایسه با ارتودنسی متحرک، درمان با ارتودنسی ثابت راحتتر بوده و به این ترتیب دیگر نیازی به تغییر در شرایط درمان و کنترل مدت زمان قرار گرفتن بریس در دهان نیست. موفقیت ارتودنسی نامرئی کودکان و بزرگسالان به پایبندی بیمار در استفاده ۲۲ ساعته روزانه از پلاک و طی مدت زمان درمان ارتودنسی و همچنین صرف زمان کافی از سوی دکتر متخصص ارتودنسی برای ارزیابی وضعیت دندانها با اتکا به دانش خود و بهره گیری از نرمافزارهای اختصاصی بستگی دارد. بریسهای ثابت در اکثر موارد درمانهای ارتودنسی برای افراد استفاده میشوند، اما امروزه میتوان برای این درمان از بریس متحرک دندان نیز استفاده کرد. این بریسها دارای انواع مختلف شامل ابزارهای متحرک فانکشنال تا بریسهای ارتودنسی نامرئی بوده و بسیاری ویژگیهای مشترک و مشابه با یکدیگر دارند. از بریس متحرک دندان برای درمان مشکلات جزئی همچون جلوگیری از مکیدن شست یا اصلاح انحراف کم دندانها استفاده میشود. هنگام استفاده از این روش میتوان لوازم ارتودنسی را برای تمیز کردن پس از غذا خوردن یا برای کشیدن نخ دندان ارتودنسی از دهان خارج کرد. در مواردی، ممکن است دندانپزشک به بیمار توصیه کند در هنگام انجام فعالیتهای مانند نواختن یک ساز بادی یا دوچرخه سواری ارتودنسی متحرک را از دهان خود خارج کند.
اکثر اشخاص بر این باوراند که تنها با استفاده از پلاکهای ارتودنسی نامرئی و یا ارتودنسی لینگوال موجود میتوانند به لبخند رویایی خود دست یابند، اما حقیقت این است که تصویربرداری با استفاده از نرم افزار و تولید تجهیزات ضروری تنها بخشی از فرایند درمان ارتودنسی لینگوال است و نقش حیاتی را در این میان دکتر متخصص ارتودنسی مجرب و دانش آموخته ایفا میکند. برای اطلاع دقیق از قیمت سیم کشی دندان و هزینه ارتودنسی نامرئی نیز باید با پزشک خود مشورت کنید. در هر صورت نگران قیمت سیم کشی دندان نباشید، در این کلینیک تا حد ممکن شرایط را برای شما آسان می کنیم.
توصیههای بهترین متخصصین ارتودنسی ایران برای مراقبت از بریس دندان
براساس مطالب سایت European society of orthodontics مراقبتهای زیر برای کسانی که بریس دندان دارند ضروری است:
باید و نبایدهای تغذیه
خوردن غذاهای مناسب، به حداقل رساندن مصرف شکر و بهداشت دهان و دندان مناسب در طول درمان ارتودنسی ضروری میباشد. بریسها لوازم دقیقی هستند که میتوانند با خوردن غذاهای سخت و چسبناک آسیب ببینند. برخی از غذاهایی که باید از انها اجتناب شود عبارتند از:
- آبنباتهای سفت
- چیپس ذرت
- ذرت بو داده
- خشکبار
- آجیل
- قسمتهای خشک پیتزا
- ذرت کبابی
- سیب (که به قطعات کوچک بریده شده)
- آدامس بادکنکی
- کارامل
- تافی
- آدامس خرسی
- آبنبات جویدنی
- غذاهای شکری (نوشابه و غیره)
- یخ جویدن
استفاده از مسواک و نخ دندان
با وجود بریس، شما باید حداقل سه بار در روز دندانهایتان را بشویید تا دندانها، لثهها و دهان تان را سالم و تمیز نگه دارید. مسواک زدن به طور مرتب کمک خواهد کرد که هر گونه مواد غذایی که ممکن است در بین بریسها قرار گیرد برطرف کنید. همچنین باید روزانه نخ دندان بکشید، زیرا برسهای مسواک قادر به دسترسی بین بریسها نیست. متخصص ارتودنسی شما میتواند به شما نشان دهد که هنگام قرارگیری بریس، چگونه به درستی از مسواک و دندان استفاده کنید.
چک آپهای منظم
هنگام استفاده از بریس، ممکن است غذا در مکانهایی قرار بگیرد که مسواک شما نمیتواند به آن دسترسی داشته باشد. این مسئله سبب تجمع باکتریها میشود که میتواند منجر به پوسیدگی، بیماری لثه شود. دندانپزشک شما به صورت نزدیک با متخصص ارتودنسیتان همکاری میکند تا مطمئن شوند که دندانهای شما در هنگام استفاده از بریس تمیز و سالم باقی میمانند.