سفید کردن دندان ها (بلیچینگ ) بعد از ارتودنسی

بلیچینگ

بلیچینگ دندان چیست؟


سفید کردن دندانها یا بلیچینگ درمانی است که در آن بد رنگیها و رنگدانه هایی که به مرور زمان باعث تغییر رنگ دندانها شده و حتی بعضی بد رنگیهای ژنتیکی را بر طرف نموده ودندانهایی سفید و زیبا را به شما هدیه میکند

به طور کلی به دو روش می‌توان دندان‌ها را سفید‌تر کرد:

یک راه افزودن یک لایه خارجی به سطح دندان است. این لایه می‌تواند ماده ترمیمی کامپوزیت باشد یا یک لایه چینی که به آن «لامینیت» می‌گوییم. این روش سفید کردن مانند چسباندن ناخن مصنوعی روی ناخن‌های طبیعی است. بر حسب مورد ممکن است نیازی به تراشیدن دندان نباشد.
در روش دیگر سفید کردن، که به آن «بلیچینگ» می‌گوییم، چیزی به ساختار دندان اضافه نمی‌شود و طی آن به دنبال یک واکنش شیمیایی، مولکول‌های رنگ نسوج دندانی، دستخوش تجزیه می‌شوند. در واقع این روش مانند استفاده از وایتکس است و می‌توان آن را سفید کردن شیمیایی نامید. در حالی که لامینیت را می‌توان سفید کردن فیزیکی در نظر گرفت. بدیهی است که امکان تغییر فرم دندان‌ها با هر دو روش لامینیت وجود دارد ولی با بلیچینگ فقط امکان تغییر رنگ وجود دارد.

آیا رنگ دندان‌ها بعد از ارتودنسی زرد می‌شود؟


بسیار پیش می‌آید که بیماران بعد از ارتودنسی از زرد شدن دندان‌ها خبر می‌دهند، ارتودنسی فی‌النفسه هیچ‌گونه تغییر رنگی در دندان‌ها ایجاد نمی‌کند اما…
- ممکن است بیمار با عدم رعایت بهداشت دچار پوسیدگی‌هایی در دندان‌ها شود. این پوسیدگی‌ها به شکل لکه‌های سفید یا قهوه‌ای و حتی‌ گاه سیاه دیده می‌شوند (به تصویر زیر توجه کنید) که به خوبی با رعایت بهداشت مناسب قابل احتراز خواهند بود. اما وقتی ایجاد شدند، برطرف کردن آن‌ها نیاز به اقدامات دندانپزشکی خواهد داشت.
- مورد دیگر که طی درمان ارتودنسی رایج است، تغییر رنگ موقت دندان‌ها به علت استفاده از دهانشویه کلرهگزیدین رقیق نشده است. این تغییر رنگ موقتی بوده با مسواک زدن قابل پیش‌گیری و قابل رفع است.
- به ندرت ممکن است دندان‌هایی که سابقه ضربه یا پوسیدگی‌ها یا ترمیم‌های عمیق داشته‌اند، در ارتودنسی دچار مرگ عصب دندان شده و رنگشان عوض شود. در این حالت درمان ریشه (عصب‌کشی) و سفید کردن لازم خواهد بود. حالت اخیر بسیار نادر و شاید ۱ در هزار نفر است!
- در انتهای درمان ارتودنسی، تمام چسب‌ها و کامپوزیت‌هایی که برای چسباندن براکت‌ها و بندهای ارتودنسی استفاده می‌شدند از روی دندان پاک می‌شوند و بنابراین هرچه از ارتودنسی به دندان اضافه شده برداشته می‌شود. اما ممکن است بقایای کوچکی از کامپوزیت‌ها روی دندان باقی بماند و به شکل یک برجستگی یا تغییر رنگ کوچکم به چشم بیایند.

لکه های سفید ناشی از براکت های ارتودنسی


یکی از اثراتی که براکت ها روی دندان ها می گذارند لکه های سفید ناشی از براکت های ارتودنسی است که مات و گچ مانند به نظر می رسند؛ در حالی که ظاهر مینای معمولی دندان صاف و براق است. به این لکه ها ضایعات سفید دندانی (WLS) می گویند که به این دلیل ایجاد می شوند که اسید به مدت طولانی روی مینای دندان می ماند.

علت زرد شدن دندان ها بعد از ارتودنسی چیست ؟


حین درمان ارتودنسی ثابت تجمع مواد غذایی و میکروبها ، در اطراف دستگاه ارتودنسی ( بویژه براکت ها ) باعث تغییر رنگ و زرد شدن دندانها می شود. همچنین ماده رزینی که برای چسباندن براکت روی دندان بکار می رود مقداری رنگ از مواد غذایی جذب می کند. نوع رزین کامپوزیت مصرف شده هم بر سفیدی دندان ها مؤثر است ؛ با مواد کیفیت پایین دندان ها بیشتر زرد می شوند. همچنین با استفاده از کامپوزیت های نوری نسبت به سلف کیور دندان ها سفیدتر می مانند.

پیشگیری لکه های سفید ناشی از براکت های ارتودنسی


با اینکه برای فردی که براکت دارد کار مشکلی است، اما مسواک زدن و نخ دندان کشیدن به صورت روزانه برای جلوگیری از لکه های سفید ناشی از براکت های ارتودنسی از اهمیت زیادی برخوردار است. باید زمان بیشتری را صرف مسواک زدن کنید تا از دسترسی به همه قسمت های سیم ها و براکت ها مطمئن شوید.
می توانید با استفاده از مسواک ها و نخ دندان های مخصوص براکت یا واترجت های دندانی میزان تمیزی دندان ها را افزایش دهید. همچنین می توانید با کاهش مصرف غذاها و نوشیدنی های اسیدی مخصوصا نوشابه ها، قهوه یا غذاهای تند میزان اسید دهان را پایین نگه دارید.

آیا بعد از ارتودنسی دندان ها مانند قبل از ارتودنسی سفید می شوند ؟


زردی دندان ها برگشت پذیر است و بعد از ارتودنسی دندان ها به حالت اول برمی گردد. در پایان درمان ارتودنسی ، متخصص ارتودنسی بعد از برداشتن براکت ها ، سطح دندانها را تمیز و پالیش می کند که دندانها کاملاً سفید می شوند. گاهی بین دندان ها تغییر رنگ مختصری باقی می ماند که با جرم گیری رفع می شود. برای حفظ سفیدی دندانها بعد از ارتودنسی مواد غذایی رنگی ، بخصوص در چند روز اول بعد از برداشتن براکت ها باید کمتر مصرف شوند. برای سفیدی بیشتر دندان ها می توان از روشهای مختلف بلیچینگ ( در خانه و مطب ) استفاده کرد که بهتر است چند ماه بعد از اتمام ارتودنسی انجام شود.

درمان


حتی اگر دچار ضایعات سفید دندانی شدید، می توانید برای درمان به دندانپزشک مراجعه کنید. یکی از روش ها تقویت مینای دندان از طریق تحریک ترشح بزاق (خنثی کننده اسید دهان) یا قرار دادن فلوراید روی دندان ها است. همچنین دندانپزشکان می توانند از تکنیک انفیلتراسیون با رزین استفاده کنند که در این تکنیک رزین همرنگ دندان را به زیر سطح ضایعه سفید تزریق می کنند. این کار مینای تضعیف شده را تقویت کرده و به ناحیه موردنظر ظاهری نیمه شفاف شبیه مینای طبیعی می دهد.

زمانی که تحت درمان ارتودنسی ثابت با براکت ها هستید، سعی کنید روی تمیز نگه داشتن دندان ها تمرکز کرده و مرتبا به دندانپزشک خود مراجعه کنید. اگر متوجه هرگونه تغییر رنگ یا وضعیتی غیر عادی شدید، سریعا به دندانپزشک خود مراجعه کنید. جلوگیری از بروز ضایعات سفید دندانی کمک می کند از سلامت دندان هایتان اطمینان حاصل کرده و بعد از برداشتن براکت ها نیز دندان هایی جذاب داشته باشید.

نویسنده:دکتر مهرداد فتحیان
بورد تخصصی ارتودنسی از دانشگاه بوستون آمریکا
دکتر مهرداد فتحیان متخصص ارتودنسی و درمان ارتوپدیک فک و صورت هستند. ایشان در سال های 1994- ۱۹۹8 در وونکور مشغول به تحصیل در رشته دندانپزشکی بوده‌اند. سپس با کسب رتبه برد دندانپزشکی با نمره ۹۶ درصد و ثبت تحقیق در زمینه ارتودنسی با همکاری .Dr David Kennedy از میان کلیه داوطلبان این رشته، رتبه Match 9 در بین ۲۵۰۰۰ شرکت کننده جهت ورود به دانشگاه‌های آمریکا را کسب نمود. وی در دانشگاه بوستون آمریکا که به جهت سطح علمی یکی از بهترین دانشگاه های دنیا است، زیر نظر اساتیدی از جمله Dr. Bednar, Dr. Blau ,Dr. Drizen , Dr. Walker و Dr. Gianelly (مخترع روش Bidimensional ) موفق به کسب تخصص در زمینه ارتودنسی شد. دکتر فتحیان این دوره را نیز با رتبه اول و معدل ۹۷ درصد طی نمود و موفق به دریافت لوح و جایزه از این دانشگاه شد.
پس از این دوره جهت دریافت درجه Master یک سال دیگر به آموزش خود در این دانشگاه ادامه داد و تحقیقی دیگر با همکاری Dr. Gianelly به ثبت رساند. دکتر فتحیان در سال ۲۰۱۱ پس از ۱۹ سال کار و تحصیل به ایران بازگشت.
نویسنده:دکتر مهرداد فتحیان on Facebookنویسنده:دکتر مهرداد فتحیان on Googleنویسنده:دکتر مهرداد فتحیان on Instagramنویسنده:دکتر مهرداد فتحیان on Linkedinنویسنده:دکتر مهرداد فتحیان on Youtube