فیس ماسک ارتودنسی
یکی از کاربردهای ارتودنسی در برطرف کردن نقص یا مشکلاتی در فک کودکان است. بعضی از افراد از همان کودکی دچار مشکلاتی در فک خود هستند که با بی توجهی والدینشان، این عارضه شدیدتر شده و در بزرگسالی مجبور به رفتن زیر تیغ جراحی هستند که نه تنها عوارض زیادی دارد، بلکه باید هزینه های بسیار بالایی بپردازند.
فهرست مطالب
- 1 تشخیص مشکل داشتن فک کودک؟
- 2 فیس ماسک چیست؟
- 3 اجزای فیس ماسک
- 4 مزایای درمان ارتودنسی اطفال
- 5 مراحل درمان با فیس ماسک ارتودنسی کدامند؟
- 6 مراقبتهای درمان با فیس ماسک ارتودنسی
- 7 مشکلات و معایب فیس ماسک
- 8 نکات مهم در حین استفاه از فیس ماسک
- 9 فیس ماسک در چه زمانی استفاده شود تا بهترین اثر را داشته باشد؟
- 10 نگهداری و تمیز کردن فیس ماسک
تشخیص مشکل داشتن فک کودک؟
تشخیص مشکل در فک فرزندانتان، کار سختی نیست. تنها کافیست به فرزند خود بگویید دندان های خود را کاملا روی هم قرار داده، به نحوی که دندان های آسیابی روی هم قرار گیرند و از روبرو دندان های کودک خود را نگاه کنید.به طور معمول باید دندان های فک بالا کمی جلوتر از دندان های فک پایین باشند. در صورتی که بر خلاف این مورد را مشاهده کردید که دندان های پایین جلوتر از دندان های بالا قرار داشتند و یا اینکه دندان های فک بالا و پایین کاملا بر روی هم منطبق هستند، باید فرزند خود را برای معاینه ی بیشتر به دندانپزشکی ببرید تا در صورت اطمینان از وجود مشکل در فک کودک، به متخصص ارتودنسی کودکان ارجاع داده شوید.
فیس ماسک چیست؟
فیس ماسک دستگاهی با عملکرد ارتوپدیک در درمان های ارتودنسی است. از جمله اثرات جانبی فیس ماسک، چرخش فک پایین به سمت پایین و عقب است. این امر در بیمارانی که ارتفاع صورت بلند دارند می تواند نامطلوب باشد.بنابر شواهد علمی ۵۰ درصد بیمارانی که از این دستگاه برای رفع ناهنجاری فکی شان کمک می گیرند به درمان مجدد با فیس ماسک پس از یکی دو سال نیاز خواهند داشت و دلیل آن چیزی جز تمایل عود و برگشت ناهنجاری فکی نیست.در مجموع باید خاطرنشان کرد که درمان موفق عقب بودن فک بالا با فیس ماسک می تواند ریسک نیاز به جراحی فک را در بزرگسالی به حداقل رساند و یا دست کم وسعت جراحی را کاهش دهد.
فیس ماسک یک وسیله ارتودنسی مجزا محسوب نمیشود، بلکه معمولا در کنار دیگر وسایل ارتودنسی مورد استفاده قرارمیگیرد.
اجزای فیس ماسک
فیس ماسک ارتودنسی معمولاً از سه جزء اصلی تشکیلشده است:
√ هدکپ
√ قاب صورت
√ اتصالات هدگیر
بدنه دستگاه فیس ماسک بهطورمعمول از یک قاب یا یک میله مرکزی که به سر بیمار متصل است تشکیلشده است. قاب دارای بخشی در مقابل دهان بیمار است که اجازه میدهد اتصالات بند لاستیکی بهطور مستقیم به منطقه دهان بیمار وصل گردد. این اتصالات سپس به بریس بیمار (براکت و بندها) یا ابزارهای نصبشده در دهان بیمار متصل میگردند. این امر باعث ایجاد یک نیروی برای کشیدن فک بالا بیمار روبهجلو میشود.
مزایای درمان ارتودنسی اطفال
• افزایش اعتماد به نفس با بهبود زیبایی صورت
• تامین فضا برای دندانهای در حال رویش یا نامنظم
• ایجاد تناسب صورتی از طریق هدایت رشدی فک
• کاهش ریسک شکستن دندانهای بیرون زده جلویی
• حفظ فضای دندانهای دائمی نروییده
• کاهش احتمال کشیدن دندان
• کاهش احتمال نیاز به جراحی فک و جراحی زاویه دار کردن صورت
• ارتقاء سلامت لثه و نسوج نگهدارنده دندان ها
• کاهش طول درمان با دستگاههای ثابت
مراحل درمان با فیس ماسک ارتودنسی کدامند؟
در مرحله ابتدایی ارتودنتیست از فک بالای کودک قالب تهیه میکند تا فضا نگهدار از روی آن ساخته شود. در مرحله بعد برای این که فک کودک برای درمان جا باز کند، باید ۱ تا ۲ ماه از پلاک استفاده کند. در این مدت تغییری در اندازه پلاک ایجاد نخواهد شد و فقط برای غذا خوردن باید پلاک را از دهان بیرون آورد.
در مرحله سوم بعد از معاینه بیمار توسط ارتودنتیست، قاب فیس ماسک به بیمار داده میشود. این قاب به وسیله دو کش به پلاک داخل دهان کودک متصل میشود.
در طی درمان ارتودنتیست به تدریج پیچ داخل پلاک را در فاصله زمانیهای معین باز میکند تا همزمان با حرکت فک بالا به طرف جلو، فضای لازم برای آن نیز به وجود بیاید. مدت زمان درمان با این وسیله ۶ تا ۱۲ ماه است.
مراقبتهای درمان با فیس ماسک ارتودنسی
هرگز دستگاه فیس ماسک را دستکاری نکنید. در صورت آسیب دیدن، نه تنها مدت زمان درمان طولانیتر میشود، بکله هزینههای تعمیر و قالبگیری دوباره آن نیز باید پرداخت شود. در صورت آسیب باید به سرعت نزد ارتودنتیست رفت.
نیروهای فنرها را نباید سر خود کم یا زیاد کرد.
استفاده نا مرتب از این دستگاه موجب لق شدن دندانها و ایجاد درد میشود.
برای به دست آوردن نتیجه مطلوب از دستگاه فیس ماسک استفاده از آن باید مداوم و طبق توصیه ارتودنتیست باشد. اگر بیمار حتی چند ساعت هم آن را از روی دهان خود بردارد، ممکن است فک دوباره به جای اول خود بازگردد.
دستگاههای پیچ دار که برای رفع تنگی فک هستند باید مداوم استفاده شوند.
رعایت اصول بهداشتی در زمان استفاده از فیس ماسک ضروری است.
برای برداشتن پلاک باید از انگشتان اشاره دستان کمک گرفت و گیرههای روی دندانهای کرسی را آزاد کرد و سعی شود به قسمتهای دیگر دست زده نشود.
مشکلات و معایب فیس ماسک
√ تحریک پوست چانه و پوست پیشانی است. برای جلوگیری از ایجاد واکنش تماسی پوست می توان قسمت هایی که در تماس مستقیم با پوست هستند را با پودر بچه آغشته کرد. البته در مواردی که پوست کودک حساسیت بالایی نشان می دهد بهتر است زیر پد فیس ماسک یک پارچه ی نخی قرار دهید.
√ پیدا بودن این ابزار ارتودنسی بر روی صورت یکی از عیب های اصلی این درمان محسوب می شود.
نکات مهم در حین استفاه از فیس ماسک
هنگامیکه بدن با دستگاه فیس ماسک تطابق مییابد، کمی درد در دندانها احساس میشود. متخصص ارتودنسی معمولاً توصیه میکند که زمان استفاده از این دستگاه را به تدریج افزایش دهند، به این صورت که از یک ساعت شروع کنند و هر روز یک ساعت به مدت آن اضافه کنند تا بیمار بتواند به راحتی در فواصل مورد نظر از آن استفاده کند. استفاده از داروهای مسکن استاندارد در طی دورهی تطبیق با دستگاه، میتواند کمک کننده باشد اما پس از این دوره استفاده از آنها دیگر لازم نمیباشد.
به خاطر داشته باشید اگر این دستگاه را درست قبل از خواب روی صورتتان قرار دهید، اغلب میتواند موجب احساس دردی بیشتر از حد معمول شود که باعث میشود بیمار بهطور ناخودآگاه آن را از روی صورت خود بردارد.
فیس ماسک در چه زمانی استفاده شود تا بهترین اثر را داشته باشد؟
بخش عمده رشد روزانه بدن بین ساعت ۶ عصر تا ۶ صبح رخ میدهد، بنابراین استفاده فیس ماسک در این بازه زمانی بهترین نتیجه را به دست میدهد. استفاده از دستگاه بلافاصله قبل یا بعد از شام تا زمان مصرف تنقلات آخر شب یا دوش گرفتن و دوباره استفاده کردن فیس ماسک تا صبح برنامه زمانی مناسب برای درمان است. فیس ماسک باید دست کم ۱۸ ساعت در شبانه روزاستفاده شود. بیمار همکار حتما به نتیجه مطلوبی دست مییابد. نیروهای القاء شده از طرف کشها بسیار قوی است. بنابراین باید به پوست زیر تکیهگاه پیشانی و چانه استراحت بدهید و بگذارید پوست دقایقی در طول روز نفس بکشد.
به خاطر داشته باشید که اگر فیس ماسک بلافاصله قبل از خواب استفاده شود، غالباً حساسیت و درد بیشتری را ایجاد میکند و باعث میشود بیمار ناخودآگاه آن را درآورد. بنابراین سعی کنید دستگاه را از ساعات اولیه بعدازظهر استفاده کنید تا درمان موفقیتآمیز باشد.
نگهداری و تمیز کردن فیس ماسک
فیس ماسک را میتوان با پارچه مرطوب یا هر نوع پد ضدعفونی کننده تمیز کرد. تکیهگاههای پیشانی و چانه را میتوان تعویض کرد، البته چنانچه تعویض و لایهگذاری توسط متخصصین کلینیک تخصصی ارتودنسی دکتر داودیان انجام شود، بیمار راحتتر خواهد بود.
فیس ماسک باید حداقل ۱۸ساعت در روز، ترجیحاً در خانه و هنگام خواب استفاده شود.
خوردن غذاهای سفت یا چسبناک مانند آدامس، تافی و آبنبات سفت ممنوع است.
کشهای روی دندانها را مرتب بررسی کنید تا همیشه محکم باشد.
در هر بار ویزیت فیس ماسک را به همراه داشته باشید. متخصص هر بار کشها را تنظیم میکند.