ارتودنسی لینگوال (زبانی ) : ارتودنسی از پشت دندان بصورت مخفی

ارتودنسی لینگوال

ارتودنسی لینگوال یا زبانی(ارتودنسی مخفی) روشی است که با استفاده از آن به شیوه نامحسوس و غیرقابل مشاهده دندانها صاف می‌شوند. چنانچه می‌خواهید لبخندی داشته باشید که همیشه به دنبال آن بودید اما تمایلی به استفاده از روش‌های ارتودنسی سنتیندارید ارتودنسی لینگوال را به شما پیشنهاد می‌کنیم. این روش به ویژه برای افرادی که نمی‌خواهند به ظاهر فعلی لبخند‌شان خدشه‌ای وارد شود بسیار مناسب است چراکه بریس‌های لینگوال پشت دندانها و دور از دید بقیه قرار می‌گیرند.

مانند روش‌های ارتودنسی سنتی راجع به اینکه بریس‌های لینگوال چطور عمل می‌کند، استفاده از این روش چه مقدار هزینه در پی دارد و نسبت به روش‌های ارتودنسی سنتی یا سایر روش‌ها چه مزایایی دارد سوالات زیادی وجود دارد. در این مقاله به تعدادی از سوالاتی که به صورت مکرر پرسیده می‌شوند  پاسخ داده خواهد شد.

پیشرفت تکنولوژی این امکان را برای ارتودنتسیت‌ها (متخصص ارتودنسی) فراهم کرده است تا به دنبال راه‌حل‌های نوینی برای ارتودنسی لینگوال باشند. یکی از بزرگترین دلایلی که که چرا بسیاری از افراد ارتودنسی لینگوال را به انواع سنتی و مرسوم ترجیح می‌دهند در این واقعیت نهفته است که از آنجا که این براکت‌ها نیاز به هیچگونه سیستم لیگاچری ندارند استفاده از آن راحت‌تر است و علاوه بر این چون این براکت‌ها پشت دندان‌ها قرار می‌گیرند مخفی بوده و از بیرون قابل مشاهده نیستند. به طور کلی، استفاده از ارتودنسی لینگوال نسبت به انواع سنتی نتایج بهتری در پی دارد. به علاوه، از آنجا که در این روش از هیچگونه سیستم لیگاچری استفاده نمی‌شود مدت زمان کمتری برای تنظیم آن توسط ارتودنتیست صرف می‌شود.

آیا استفاده از ارتودنسی لینگوال در بزرگسالان ایده خوبی است؟


بیشتر مردم معمولا تصورمی‌کنند نوجوانان کاندید اصلی انجام ارتودنسی هستند. در حالیکه دوره این حرف‌ها به پایان رسیده و  عرضه ارتودنسی لینگوال به بازار ورق را برگردانده است. تعداد کثیری از کسانی که در حال حاضر از بریس‌های لینگوال استفاده می‌کنند بزرگسالان هستند. بزرگسالان به دو دلیل ارتودنسی می‌کنند: یکی برای صاف کردن دندانهای به هم ریخته و دیگری برای پیشگیری از بروز مشکلات احتمالی در دندانها در آینده. دندانهای کج و بهم ریخته(دندان کج) باعث پوسیدگی دندان(پوسیدگی دندان)  می‌شوند و همچنین به دلیل فشار غیریکنواختی که طی جویدن روی فک وارد می‌شود ممکن است مشکلاتی همچون سردرد و گوش درد  بروز ‌کند. برای بزرگسالان استفاده از بریس‌های لینگوال یک راه‌حل عالی است.

مزایا و معایب  ارتودنسی از پشت دندان 


مزایا و معایب ارتودنسی از پشت دندان

در کنار ارتودنسی نامرئی ، بریس های لینگوال دارای مزایای دیگر نیز هستند. اول اینکه، مزایا و قابلیت های این نوع بریس برای ایجاد تغییرات پیچیده در وضعیت دندان ها همچون اصلاح چرخشی، تغییر در ارتفاع دندان ها، و بستن فضاهای بین دندان ها بسیار بیشتر است. علاوه بر این، حتی اگر بهداشت دهان بیمار در حالت ایده آل حفظ نشود، هر گونه تغییر رنگ در این بریس ها (ایجاد لکه های سفید) در داخل دندان ها بوده و عوارض سیم کشی دندان برای سایرین قابل مشاهده نخواهد بود.

همانطور که ممکن است شما بدانید، این نوع بریس های ارتودنسی لینگوال همچنین دارای مشکلات خاص خود در ناحیه داخل دندان ها هستند. در واقع عادت کردن به قرار گرفتن این بریس ها در کنار زبان به چند هفته زمان نیاز دارد. براکت ها و سیم های بریس معمولاً باعث ایجاد احساس نا همواری در زمان شروع استفاده از بریس می شود که می تواند بر وضعیت صحبت کردن فرد نیز برای یک مدت مشخص تاثیرگذار باشد. علاوه بر این، تمیز کردن بریس های لینگوال دشوار است. در حقیقت، در صورتی که شما مشکلات پریودنتال داشته باشید، بریس های داخلی ممکن است باعث تشدید این شرایط شوند.تقبل  قیمت ارتودنسی نامریی همچنین برای بیمارانی که عاج دندان آنها کوتاه است، امکان پذیر نیست. به هر حال، متخصص ارتودنسی می تواند مناسب بودن بریس های نامرئی را برای شرایط خاص دندان های بیمار در جلسه ملاقات با وی از طریق انجام معاینه  های لازم مشخص نماید.

کار گذاشتن بریس ها در ارتودنسی لینگوال همچنین می تواند برای متخصص ارتودنسی و پرسنل وی دشوار باشد، همچنین به این منظور فشار زیادی به ناحیه داخلی دندان ها وارد می شود. فاصله بین دندان ها در ناحیه داخل آنها کوچکتر است و به همین خاطر کار گذاشتن بریس لینگوال نیازمند استفاده از سیم های کوچک تر و سبک تر می باشد. این شرایط می تواند مدت زمان لازم برای درمان بیمار را در مقایسه با شرایطی که از بریس های سنتی استفاده می شود، افزایش دهد. کار کردن بر روی فضای داخلی دندان ها و پشت آنها همچنین نیازمند باقی ماندن بیمار به مدت طولانی تر در هر جلسه درمانی است.

انواع ارتودنسی لینگوال

 


 انواع ارتودنسی لینگوال

اصطلاح «لینگوال» به معنی زبان است. بریس های ارتودنسی زبانی (که تحت عنوان بریس های نامرئی نیز شناخته می شوند) به سطوح داخل دندان ها که در کنار زبان قرار دارند، متصل می شوند. این نوع بریس ها بطور خاص از خارج و از فاصله نزدیک قابل مشاهده نیستند.انواع ارتودنسی لینگوال   توسط متخصص ارتودنسی شامل موارد زیر می باشد:

ارتودنسی لینگوال سفارشی

اگرچه هنوز در برخی بریس‌های لینگوال از وایرها و براکت‌های فری‌سایز استفاده می‌شود اما شما می‌توانید از یک دستگاه کاملا سفارشی استفاده کنید. وایرها و براکت‌های سفارشی به منظور خوب و دقیق جاافتادن با استفاده از تکنولوژی CAD/CAM طراحی و ساخته می‌شوند.

این دقت در ساخت این نوع بریس‌ها کارایی و راحتی استفاده از آنها را افزایش می‌دهد. ارتودنتیست همچنین می‌تواند برای کمک به انجام حرکات پیچیده اتصالات ویژه یا حتی براکت‌های دومی را سفارش دهد. اینکار این امکان را فراهم می‌کند تا مشکلاتی مانند دندانهایی که شدیدا چرخیده‌اند و ارتودنسی لینگوال به تنهایی قادر به رفع آن نیست درمان شوند.

شما همچنین می‌توانید ماده‌ای را که دستگاه ارتودنسی شما از آن ساخته می‌شود را انتخاب کنید. آلیاژ طلا برای هر کسی که به نیکل حساسیت دارد یک گزینه بسیار عالی است در حالیکه استفاده از آلیاژهای نیکل کروم و کبالت-کروم گزینه‌های مقرون به صرفه‌تری هستند.

ارتودنسی لینگوال کوتاه‌مدت

علاوه بر صاف کردن دندانها، بریس‌های لینگوال می‌توانند برای کمک به بهبود وضعیت بایت نیز مورد استفاده قرار گیرند. اگرچه، همه افراد به دنبال یک بایت بی‌عیب نیستند اما افراد بزرگسال معمولا بیشتر نگران چطور به نظر رسیدن دندانهایشان موقع لبخند زدن و صحبت کردن هستند.

برای پاسخ به این خواسته، نسل جدیدی از بریس‌های کوتاه‌مدت وارد بازار شده که به شیوه نامحسوس دندانهای جلویی را صاف می‌کند. گزینه‌های کوتاه‌مدت شامل ارتودنسی شفاف ثابت، الاینرهای متحرک، ....، بریس‌های لینگوال هستند.

بریس‌های لینگوال کوتاه‌مدت در قسمت ۸-۶ دندان جلویی جا می‌افتند. ولی از ابعاد دیگر مشابه همتایان سنتی خود هستند و همه مزایای وایرها و براکت‌های سفارشی را دارند.

استفاده از بریس‌های لینگوال کوتاه‌مدت نسبت به ترازکردن همه قوس سریعتر و به صرفه‌تر است. گاهی اوقات، می‌توان دندانهای جلویی را در عرض تنها چند ماه صاف کرد.

بریس‌های لینگوال خودمتصل شونده

در بریس‌های لینگوال سنتی معمولا از باندهای الاستیک کوچک یا لیگاچرهای فلزی برای اتصال سیم قوس به براکت‌ها استفاده می‌شود. بریس‌های خودمتصل شونده به صورت اختصاصی به گونه‌ای طراحی شده‌اند که در آنها برای نگهداشتن وایر در محل به جای لیگاچر از گیره استفاده می‌شود و به این ترتیب ساییدگی کاهش پیدا کرده و کارایی بهبود می‌یابد.

این گیره‌های لغزنده تغییر سیم ارتودنسی را برای ارتودنتیست در طول دوره درمان ساده‌تر می‌کند. در این روش به این دلیل که نسبت به لیگاچرهای الاستیک احتمال کمتری وجود دارد که غذا در آن گیر کرده و یا پلاک تشکیل شود تمیز و سالم نگه‌داشتن دندانها در طی درمان ساده‌تر است.

 

چگونگی روش ارتودنسی لینگوال (زبانی) 


چگونگی روش ارتودنسی لینگوال

در اولین جلسه ملاقات با متخصص ارتودنسی برای استفاده از بریس های لینگوال از دندان های بیمار قالب تهیه می شود. این قالب در ادامه برای آزمایشگاه دندان ارسال شده و طراحی بریس ارتودنسی زبانی با استفاده از نرم افزار CAD/CAM تهیه شده و تکنولوژی نمونه سازی اصلی به این منظور به کار می روند. در ادامه سیم های لازم، ساخته شده و با تکنولوژی روباتیک خم می شوند. این فرآیند به حدود ۶ هفته زمان نیاز دارد. پس از کامل شدن این فرآیند، بریس های ارتودنسی لینگوال(ارتودنسی از پشت دندان) با استفاده از یک فرآیند دقیق به دندان ها چسبانده می شوند. پس از این کار، لازم است بیمار بطور منظم با دندان پزشک ملاقات کرده تا فرآیند بهبود وضعیت دندان های بیمار تحت نظارت باشد.

مراقبت های بعد از ارتودنسی لینگوال


 

مراقبت های بعد از ارتودنسی لینگوال

مراقبت از ارتودنسی لینگوال: در زیر پیشنهاداتی در ارتباط با بهترین روش‌ها برای تمیز نگه داشتن بریس‌ها و نگهداری آنها در بهترین وضعیت ممکن ارائه می‌شود.

مسواک زدن 

حداقل دوبار در روز با استفاده از یک مسواک نرم مسواک بزنید.  احتمالا با استفاده از یک مسواک زبر لثه‌ها کبود خواهند شد و تا چند هفته پس از انجام ارتودنسی دهان و دندان فرد حساس‌تر خواهند بود . به علاوه، زمانی که دندانهای خود را مسواک می‌زنید به دست خود طوری زاویه ‌دهید که امکان دسترسی به فضاهای دور از دسترس فراهم شود.

استفاده از نخ دندان 

در هنگام استفاده از ارتودنسی کشیدن نخ دندان غیرممکن به نظر می‌رسد. موقع کشیدن نخ دندان نه تنها بین دندانها بلکه بین براکت‌ها نیز باید تمیز شود. در آغاز ممکن است کشیدن نخ دندان کار سختی به نظر برسد اما زمانی که به انجام آن تسلط پیدا کنید این کار خیلی سریع انجام می‌شود.

تغذیه ارتودنسی

تا زمانی که ارتودنسی استفاده می‌کنید باید از خوردن غذاهایی که منجر به آسیب به ارتودنسی می‌شوند پرهیز کنید. از مصرف غذاهای چسبناک یا سخت خودداری کنید چراکه خوردن این غذاها علت اصلی آسیب و خرابی ارتودنسی است. این غذاها شامل یخ، آب‌نبات‌های سفت، گوشت با استخوان، بلال، کارامل و تافی هستند. به علاوه از جویدن مواد غیرقابل‌خوردن مانند سرمداد اجتناب کنید.

در صورت امکان از مصرف غذاهای اسیدی خودداری کنید چراکه این غذاها باعث لک افتادن دستگاه ارتودنسی به ویژه انواع فلزی می‌شوند. برای کاهش اثر مواد اسیدی، دندانهای خود را پس از مصرف این نوع غذاها مسواک بزنید.

مراقبت از براکت و سیم ارتودنسی

 

امکان پیشگیری صددرصدی از همه آسیب‌هایی که ممکن است به دستگاه ارتودنسی وارد شود وجود ندارد اما در صورت بروز هر نوع آسیب یا خم شدن وایرها در اسرع وقت با ارتودنتیست  خود ملاقات کنید. ارتودنتیست ممکن است استفاده از موم ارتودنسی را توصیه کند. تصحیح چنین صدماتی از بروز مشکلات احتمالی در آینده در صورت عدم رفع آسیب نیز جلوگیری می‌کند.

 

 

 

هزینه و قیمت ارتودنسی لینگوال


 

یکی از بزرگترین فاکتورهای تاثیرگذار بر قیمت ارتودنسی لینگوال هزینه مواد اولیه استفاده شده در این نوع بریس ها است. امروزه بیشتر از بریس های فلزی برای بیمار استفاده می شود و این نوع بریس ها می تواند هزینه درمان ارتودنسی را کاهش دهد. علاوه بر این، لزوم استفاده از تکنولوژی CAD/CAM باعث افزایش هزینه ارتودنسی در مقایسه با ارتودنسی خارجی می شود. اصلاحات دقیق، زمان درمان طولانی، و هزینه بالای ابزارهای جانبی مورد نیاز به معنی بالاتر بودن هزینه استفاده از بریس های لینگوال در مقایسه با بریس های عادی ارتودنسی ثابت است.

 

 

نویسنده:دکتر مهرداد فتحیان
بورد تخصصی ارتودنسی از دانشگاه بوستون آمریکا
دکتر مهرداد فتحیان متخصص ارتودنسی و درمان ارتوپدیک فک و صورت هستند. ایشان در سال های 1994- ۱۹۹8 در وونکور مشغول به تحصیل در رشته دندانپزشکی بوده‌اند. سپس با کسب رتبه برد دندانپزشکی با نمره ۹۶ درصد و ثبت تحقیق در زمینه ارتودنسی با همکاری .Dr David Kennedy از میان کلیه داوطلبان این رشته، رتبه Match 9 در بین ۲۵۰۰۰ شرکت کننده جهت ورود به دانشگاه‌های آمریکا را کسب نمود. وی در دانشگاه بوستون آمریکا که به جهت سطح علمی یکی از بهترین دانشگاه های دنیا است، زیر نظر اساتیدی از جمله Dr. Bednar, Dr. Blau ,Dr. Drizen , Dr. Walker و Dr. Gianelly (مخترع روش Bidimensional ) موفق به کسب تخصص در زمینه ارتودنسی شد. دکتر فتحیان این دوره را نیز با رتبه اول و معدل ۹۷ درصد طی نمود و موفق به دریافت لوح و جایزه از این دانشگاه شد.
پس از این دوره جهت دریافت درجه Master یک سال دیگر به آموزش خود در این دانشگاه ادامه داد و تحقیقی دیگر با همکاری Dr. Gianelly به ثبت رساند. دکتر فتحیان در سال ۲۰۱۱ پس از ۱۹ سال کار و تحصیل به ایران بازگشت.
نویسنده:دکتر مهرداد فتحیان on Facebookنویسنده:دکتر مهرداد فتحیان on Googleنویسنده:دکتر مهرداد فتحیان on Instagramنویسنده:دکتر مهرداد فتحیان on Linkedinنویسنده:دکتر مهرداد فتحیان on Youtube