کاهش درد ارتودنسی

کاهش درد ارتودنسی

یکی از رایج‌ترین سؤالات که تقریباً در ذهن همه‌ی افرادی که دندان‌های خود را ارتودنسی می‌کنند شکل می‌گیرد، این است که “آیا ارتودنسی بزرگسالان یا کودکان درد دارد؟”

بریس به هنگام نصب درد ایجاد نمی‌کند ولی در ابتدای درمان ارتودنسی به مدت چند روز تا یک هفته ممکن است به هنگام غذا خوردن دندان‌های فرد حساس شوند.

بریس ها باعث دردناک شدن دندان‌ها می‌شوند البته هر فرد ممکن است پاسخ منحصربه‌فردی نسبت به ارتودنسی داشته باشد. به همین دلیل ضروری است که افراد به هنگام ارتودنسی کردن دندان‌های خود از گزینه‌های موجود برای کاهش درد مطلع باشند.

علل


معمولاً مراجعات دوره‌ای به دندانپزشک هر چهار تا شش هفته باید انجام شود. در این مراجعات، متخصص ارتودنسی آرک وایرهای نازک فلزی مرتبط با هر براکت را سفت و خم کرده یا آنها را جابجا می‌کند. در نتیجه شما در این چند روز کمی احساس ناراحتی می‌کنید. فشار مضاعف وارده بر دندان‌ها و لثه شما به دلیل سفت شدن سیم‌ها دلیل ناراحتی و تحریک‌پذیری است.

عوامل دیگری هم در بروز و شدت دردهای ارتودنسی می توانند موثر باشند ، از جمله :

  • جنسیت
  • سطح استرس
  • وضعیت روحی و روانی
  • سنین مختلف

انواع درد ارتودنسی


خوشبختانه درد یا ناراحتی که پس از محکم شدن براکت‌ها احساس می‌شود معمولا پس از یک یا دو روز فروکش می‌کند، در حالی که برخی از بیماران حتی ممکن است پس از تنظیم براکت هیچ‌گونه عوارض جانبی دردناکی را تجربه نکنند. کسانی که پس از تنظیم براکت احساس درد یا ناراحتی دارند ممکن است عوارض جانبی زیر را تجربه کنند:

  • دندان درد: فشاری که محکم کردن به دندان وارد می‌آورد و ممکن است دندان را بمدت چند روز پس از تنظیم دردناک سازد.
  • فک درد: پس از نصب بریس‌ها ممکن است درد داشته باشید زیرا دندان‌ها و بافت‌های اطراف می‌خواهند خود را با حرکت تدریجی دندان وفق دهند.
  • لثه حساس: لثه نیز ممکن است در اثر فشار اعمال شده به دندان‌ها بعد از محکم کردن براکت‌ها، حساس و یا دردناک شود.
  • مشکل در غذا خوردن پس از محکم کردن براکت‌ها: برخی افراد ممکن است روز بعد از محکم کردن براکت‌ها در خوردن مشکل داشته باشند.
  • سردرد: فشاری که بر روی دندان‌ها و فک وارد می‌شود ممکن است باعث شود که برخی از بیماران پس از تنظیم براکت‌ها به سردرد مبتلا شوند.

عوامل تاثیرگذار بر  مهار درد ناشی از درمان ارتودنسی


رژیم و برنامه غذایی

  • چند روز اول غذاهای نرم بخورید. غذاهایی مانند سوپ، پوره سیب زمینی، سیب رنده شده انتخاب های خوبی هستند.
  • غذاهای سرد و یخ زده بخورید. مانند بستنی
  • از خوردن غذاها و نوشیدنی های اسیدی پرهیز کنید.
  • از خوردن غذاهای سفت و یا چسبناک پرهیز کنید.

داروهای مسکن و شیمیایی

  • قرص مسکن استفاده کنید زیرا قرص مسکن باعث تسکین درد شما می شود و همچنین به دستور قرص حتما عمل کنید.
  • ژل هایی برای تسکین دهند درد ارتودنسی دهان وجود دارند می توانید از این گونه ژل ها استفاده نمایید به طوری که مقداری از این ژل ها را روی انگشت های خود بریزید و در داخل دهان خود بزنید.

توجه به بهداشت دهان و دندان

یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار بر کاهش درد ناشی از درمان ارتودنسی، توجه به بهداشت دهان و دندان می باشد. بیماران در حین درمان(خصوصا در چند روز نخست) می توانند از خمیر دندان مخصوص دندان های حساس استفاده نمایند. این خمیر دندان ها که حاوی پتاسیم نیترات هستند در حین مصرف از اعصاب لثه ها محافظت خواهند کرد که این امر کاهش احساس درد و ناراحتی را در دندان ها در پی خواهد داشت. یکی دیگر از موارد قابل توجه در زمان رسیدگی به بهداشت دهان و دندان در زمان استفاده از دستگاه های ارتودنسی، مسواک زدن به صورت نرم و آهسته است. قطعا مسواک زدن به صورت محکم خصوصا در روزهای نخست درمان، با درد زیادی همراه خواهد بود.

مراجعه به ارتودنتیست

ممکن است هر مرتبه که برای تنظیم سيم ارتودنسي به مطب میروید، تا چند روز پس از بازگشت از مطب احساس ناراحتی خفیفی داشته باشید. تاثیر براکت و سيم ارتودنسي از طریق حركت دادن دندانها به موقعیت درست صورت میگیرد. بنابراین باید مرتبا تنظیم شود تا کار خود را به درستی انجام دهند. ارتودنتیست باید طبق برنامه آرچ وایر (سیم) را تنظیم کرده و کش لیگاچور را عوض کند.

لثه‌هایتان را ماساژ دهید

ماساژ لثه‌ها یکی دیگر از داروهای موثر در درمان درد براکت است. نیاز نیست ماساژور این کار را برایتان انجام دهد! کافی است از یکی از انگشتان خود استفاده کرده و به آرامی اطراف لثه‌هایتان را ماساژ دهید. برای کسب نتیجه بهتر، قبل از ماساژ، با یک قطعه یخ به لثه‌ها ضربه بزنید. این کار تورم لثه‌های متورم را کاهش می‌دهد.

از وضعیت درست بریس‌ها روی دندان‌های خود مطمئن شوید

گاهی ممکن است درد به دلیل این به وجود آید که سیم‌ها در جای درست خود قرار نگرفته باشند. در این گونه موارد شما باید فوراً به دندانپزشک مراجعه کنید تا سیم‌ها را در جای درست خود قرار دهد.

توصیه هایی برای مدیریت درد ارتودنسي


بیشتر افراد میگویند درد ناشی از گذاشتن براکت ارتودنسي قابل مدیریت و خفیف است. هنگامی که براکت میگذارید یا آن را تنظیم میکنید، تنها چند روز ناراحتی و درد آن طول میکشد. توصیه میشود از داروهای مسکن بدون نسخه مانند استامینوفن و ایبوپروفن (بروفن) برای آرام شدن درد دهان و سردرد استفاده کنید تا زمانی که به آن عادت کنید. همچنین میتوانید دهانتان را با محلول آب و نمک شستشو دهید تا ناراحتی و تورم کاهش یابد. با این حال احساس اضطراب و نگرانی در مورد ارتودنسي امری طبیعی است.

نویسنده:دکتر مهرداد فتحیان
بورد تخصصی ارتودنسی از دانشگاه بوستون آمریکا
دکتر مهرداد فتحیان متخصص ارتودنسی و درمان ارتوپدیک فک و صورت هستند. ایشان در سال های 1994- ۱۹۹8 در وونکور مشغول به تحصیل در رشته دندانپزشکی بوده‌اند. سپس با کسب رتبه برد دندانپزشکی با نمره ۹۶ درصد و ثبت تحقیق در زمینه ارتودنسی با همکاری .Dr David Kennedy از میان کلیه داوطلبان این رشته، رتبه Match 9 در بین ۲۵۰۰۰ شرکت کننده جهت ورود به دانشگاه‌های آمریکا را کسب نمود. وی در دانشگاه بوستون آمریکا که به جهت سطح علمی یکی از بهترین دانشگاه های دنیا است، زیر نظر اساتیدی از جمله Dr. Bednar, Dr. Blau ,Dr. Drizen , Dr. Walker و Dr. Gianelly (مخترع روش Bidimensional ) موفق به کسب تخصص در زمینه ارتودنسی شد. دکتر فتحیان این دوره را نیز با رتبه اول و معدل ۹۷ درصد طی نمود و موفق به دریافت لوح و جایزه از این دانشگاه شد.
پس از این دوره جهت دریافت درجه Master یک سال دیگر به آموزش خود در این دانشگاه ادامه داد و تحقیقی دیگر با همکاری Dr. Gianelly به ثبت رساند. دکتر فتحیان در سال ۲۰۱۱ پس از ۱۹ سال کار و تحصیل به ایران بازگشت.
نویسنده:دکتر مهرداد فتحیان on Facebookنویسنده:دکتر مهرداد فتحیان on Googleنویسنده:دکتر مهرداد فتحیان on Instagramنویسنده:دکتر مهرداد فتحیان on Linkedinنویسنده:دکتر مهرداد فتحیان on Youtube